Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ταξίδι στον χρόνο

Στα πλαίσια του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας είχα ζητήσει από τους μαθητές μου να γράψουν κάποιο κείμενο γυρνώντας  σε κάποια εποχή της ιστορίας θα επέλεγαν να ζήσουν . Να ιδού μερικά πονήματα:

1. Ο προορισμός που διάλεξα είναι η Αγγλία. Βρίσκομαι στο Liverpool της Αγγλίας το 1825. Στο κέντρο της πόλης έχει στηθεί μια εξέδρα. Χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν με αγωνία το μηχανικό Στίβενσον που κινεί την πρώτη ατμοάμαξα στον κόσμο πάνω σε σιδηροδρομική γραμμή.
Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό γιατί μέχρι τώρα όλες οι μεταφορές γίνονται με τα παλιά μεταφορικά μέσα.Επομένως, το νέο επίτευγμα είναι τεράστιο.Μας ενημερώνουν ότι το νέο μέσο θα βοηθήσει στην ευκολότερη  μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκβιομηχάνιση της Αγγλίας.
Ο μηχανικός Στίβενσον δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας για τη νέα μηχανή. Επιπλέον, ήμουνα από τους τυχερούς που ταξίδεψα με το δοκιμαστικό δρομολόγιο από το
 Liverpool ως το Manchester. Η ταχύτητα, τα τοπία που είδα με μάγεψαν σε τέτοιο βαθμό που σκέφτομαι το μεγαλείο κάποιων ανθρώπων να εφευρίσκουν μηχανές που κάνουν τις ζωές των ανθρώπων ευκολότερες.

Αναστασία Υφαντή




2. Η εποχή που θα επιλέξω είναι ο εικοστός αιώνας και η χώρα που θα επισκεφτώ είναι η Γαλλία. Ο λόγος που επέλεξα αυτή την χώρα τη συγκεκριμένη εποχή δεν είναι τυχαίος. Ένα σημαντικό πρόσωπο εμφανίζεται στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Η Gabrielle Bonheur ή όπως είναι γνωστή με το ψευδώνυμο Coco Chanel είναι αυτό το πρόσωπο. Η Coco Chanel ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα στον χώρο της μόδας. Αυτή ήταν που δημιούργησε το μικρό μαύρο φόρεμα, τη ζώνη αλυσίδα, τα strapless φορέματα , τις πλισέ φούστες, τα jersey ταγιέρ, τις μπλούζες χωρίς γιακά, τις πλεκτές ζακέτες, τις γόβες χωρίς φτερά. Όχι λίγα επιτεύγματα...Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως αυτή έκανε της μόδας το μαύρισμα στις γυναίκες και το χτένισμα με τα κοντά μαλλιά.
Επιπλέον δημιούργησε το δικό της άρωμα το chanel 5.
Μια άλλη καινοτομία της ήταν τα γυναικεία παντελόνια, πράγμα ανήκουστο για την εποχή εκείνη. Η επιρροή αυτής της γυναίκας φαίνεται μέχρι και σήμερα καθώς πολλοί σχεδιαστές μόδας ακολουθούν το μονοπάτι που χάραξε.
Η συνάντηση μ' αυτή τη γυναίκα ήταν μια πραγματική εμπειρία. Τη ρώτησα για το τι τη βοηθούσε να εμπνευστεί και μου απάντησε πως  απ΄τη μια η τέχνη, οι πίνακες ζωγραφικής  και από την άλλη η καθημερινή της ζωή. Κατάλαβα πως είχε πολύ ταλέντο αλλά όχι ιδιαίτερη υπομονή, γιατί ήταν τελειομανής. Το καλύτερο σημείο ήταν όταν τη ρώτησα πως ξεκίνησε να σχεδιάζει. Η απάντησή της ήταν λόγω φτώχειας. Τα ρούχα ήταν τότε πάρα πολύ ακριβά, γι' αυτό και άρχισε να τα φτιάχνει μόνη της.
Μιας και βρέθηκα στο Παρίσι, επισκέφτηκα και κάποια αξιοθέατα όπως το μουσείο του Λούβρου,την Παναγία των Παρισίων, τον Σηκουάνα και βεβαίως την αψίδα του Θριάμβου. Αυτό που έφερα ως σουβενίρ πίσω μαζί μου είναι ένα καπέλο από το μαγαζί της Coco Chanel.
Αυτό το ταξίδι γεμάτο περιπέτεια και γνώση θα μου μείνει αξέχαστο.

Αδριανή Παπανδρέου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου